Волонтерска работа

[ПОВИК ЗА РАБОТОДАВАЧИ] ПОНУДИ РАБОТНА ПОЗИЦИЈА ЗА SOCIAL DAY

Сподели

Здружение на граѓани Младите можат

Секогаш достапни

Цена за учество

600 ден

Јазик

македонски

Веруваме дека младите заедно со вас, работодавците, можат да станат двигатели на општествените промени во нивната локална и глобална заедница.

Дали сакате да бидете дел од првиот Social day во нашата земја и да ги поддржите младите во нивниот сон да го направат општеството подобро место за живење? Доколку одговорот е да, тогаш ние Ви ја претставуваме совршената можност за взаемно дејствување со младите за една заедничка цел – позитивни промени и развој на општеството.

Што е Social Day или низ Европа познат како Solidarity Action Day?

Идејата е едноставна, младите луѓе заменуваат еден ден на училиште за работа која тие ја бираат, односно 500 млади донираат дел од своето време и својата дневница за младински проекти во нашата држава.

Целта на Social Day е да се воспостави солидарност помеѓу младите во текот на нивните училишни денови, да инспирира активно граѓанство и општествен развој воден од млади, тоа е влијателен инструмент кој овозможува пристап до политичка едукација и креира фонд за младински иницијативи.

Овој концепт иако е нов кај нас, во држави како што се Данска, Норвешка и Италија постои и се применува со децении. Но, и во држави кои што не се така далеку од нас како Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Албанија, последните неколку години е препознаен како одличен концепт за поттикнување на општетсвена одговорност.

Интересен факт: Во Норвешка, секоја година, на овој ден,  85 000 млади заработуваат околу 1 800 000 евра.

Како вие може да помогнете да се оствари целта?

За да биде успешен Social dаy, потребни се што е можно повеќе работни позии на кои ќе можат да аплицираат младите кои на еден ден ќе бидат младински работници, наставници, директори и се она што Вие можете да понудите. На овој начин, младите не само што креираат фонд за проекти, туку и ги разгледуваат потенцијалните области за вработување и насока за образование.

Здружение на граѓани Младите можат

Младите можат е здружение на граѓани формирано од млади за млади на 28 мај, 2009 година. Постоиме веќе 12 години и имаме повеќе од 10 000 млади вклучени директно во проекти, програми, настани и активности и повеќе од 100 активни членови кои секојдневно придонесуваат во растењето и успехот на организацијата, а со тоа и во правење на позитивни промени за нашата младина и нашата заедница.

Цели во кои веруваме и ги застапуваме се:
  • кревање на свеста кај младите луѓе за активно граѓанство
  • давање можности на младите луѓе за реализација на младински иницијативи и креативно изразување на нивните мислења и ставови
  • иницирање на личен развој на младите луѓе преку младинска работа и неформално образование
  • промоција на човекови права и слободи на младите луѓе
Зошто постоиме?

Постоиме за да им овозможиме на младите луѓе да станат активни, независни, способни и решителни граѓани кои веруваат дека МОЖАТ самостојно или здружено да учествуваат и влијаат во позитивните промени и развојот во општеството.

Во што веруваме?

Веруваме дека младите луѓе можат да земат активно учество во развојот на своите заедници и преку младински и социјален активизам како моќни алатки за општествена промена можат да одговорат на своите потреби во заедницата.

To organization's profile

Слични можности

Контактирај нѐ

Добивајте вести по е-пошта

Сакаш да добиваш информации за најновите настани? Пријави се тука!